Tuesday, June 24, 2008

Khasiat RED GUARA CAFE

RED GUARA CAFÉ

Dikomposisikan dgan 5 bahan aktif mewah utama terdiri dari-

1. ekstrak Guarana (Paulina cupana)

2. Ubi Bit Merah / Red Beet Root (Beta vulgaris)

3. Yis Beras Merah / Red Yeast Rice ( Monanscus purpurues)

4. Kopi Arabica ( Arabica Coffee)

5. Kacang Soya (Glycine Max)

GUARANA (Paulina cupana)

Ø Sejarah Guarana

Guarana dimana bijinya berbentuk bulat, kecil ,merah dab berkelompok jenos tumbuhan menjalar dari Brazil.Nama Guarana adalah dirujuk sebagai “mata”(pokok suci) oleh kaum Guaranis India di Amerika Selatan.

Rekod permulaan pengunaan Guarana adalah bermula pada tahun 1669 bila mana J.Felipe (seorang mubaligh) mendapati kaum India di Kota Maues telah menggunakannya sebagai tonik dan bahan perangsang.Hasil kajian daripada saintis didapati factor di sebalik rahsia orang India di Kota Maues di tebing Amazon berumur panjang.

Secara purata mereka berusia 80 tahun ke atas dan dalam setiap 1000 orang, 3% daripadanya berusia 100 tahun ke atas.

Justeru itulah Guarana terkenal sebagai “Pokok Suci” dalam budaya orang India. Maka itulah Dr. Anna Aslan berkata “samada manusia dapat menjadi muda,kuncinya pada guarana. Bahkan ia sumber mengekalkan kecantikan”.

Nilai Perubatan Guarana

Guarana, Hipoxantina, Proantocyonida, Asid Salisilik, Tannin, Teobronina, Teofilina dan Xantina.

Ø Guarana didapati sgt berkesan menentang Arteriosklerosis dimana tindakbalasnya akan menghasilkan HDL (High Density Lipo Protein/kolestrol baik) yang akan membersihkan lapisan saluran darah dari gejala kolestrol buruk (LDL-Low Density Lipo Protein)

Ø Meningkatkan Bekalan Oksigen dalam badan (pernafasan).

Ø Menambah kebolehan mendapa t tenaga.

1. Menggalakkan pengunaan tenaga simpanan (Glikogen) di dalam hati.

2. Meningkatkan gula (glukosa) darah yang membekalkan tenaga badan.

3. Tenaga utk sel bertambah.

4. Menghindarkan dan mengurangkan kepenatan.

RED BEET ROOT/UBI BIT MERAH (Beta vulgaris)

Þ Sejarah Ubi Bit Merah

Ubi Bit Merah sering digunakan oleh orang2 Cina dan Eropah dalam pemakanan harian sebagai sumber tenaga badan dan utk kesihatan secara menyeluruh.

Þ Bahan2 yang terkandung dalam Ubi Bit Merah

Kandungan

Kuantiti

Air

76.6%

Karbohidrat

20.4%

Protein

1.1%

Lemak

0.8%

Fiber/Serat

1.1%

Kalori

336 cal

Vitamin A

315 ugRE

Vitamin C

79 mg

Vitamin B1

0.24 mg

Vitamin B2

0.39 mg

Vitamin B3

3.15 mg

Kalsium

182 mg

Zat Besi

8.7 mg

Sodium

472 mg

Potasium

2638 mg

Fosforus

620 mg

Þ Klebihan Ubi Bit Merah

1. Tenaga “extra”

2. Mengandungi vitamin A,B1,B2,B6,B12 dan C

Utk membina kesihatan tubuh dan kecantikan kulit.

3. Pigmen merah dalam bit dapat bertindak sebagai agen anti kanser.

(Dr. Ferenzi yang mempunyai 18 tahun pengalaman

dalam merawat pesakit kanser pernah menyatakan

“ Ubi Bit Merah mengurangkan aktiviti2 sel

kanser).

4. Mengandungi komponen “Betaine” yang sgt berkesan mebantu fungsi hati.

5. Asid nukleik dari bit menyuburkan dan membantu separasi sel.

6. Mengandungi Beta-Coretena dan Karotenoid yang merupakan anti-oksida.

7. Mengandungi pelbagai galian dan gula asli di mana secara saintifiknya ia dapat membantu membina darah dan kesihatan jantung ( Pakar-pakar penyakit jantung dari University of Wisconsin Madison, U.S menyatakan Ubi Bit Merah dapat menghindari serangan penyakit jantung”).

8. Peransang dan pembersih ginjal.

9. Membuang toksik.

RED YEAST RICE / YIS BERAS MERAH:

Þ Sejarah Yis Beras Merah

Yis Beras Merah telah digunakan oleh orang2 Cina sejak beratus2 tahun sebelum ini. Beras Merah adalah hasil ‘fermentasi’ sejenis Yis Monascus purpureus yang selalunya sering digunakan secara tradisional oleh orang Cina utk merawat masalah penghadaman ,cirit-birit dan sakit perut.

Þ Kelebihan Yis Beras Merah

1. Komponen2 penyekat HMG-COA reductase berupaya menurunkan kadar jumlah kolestrol. Bagus utk menurunkan berat badan.

2. Berkesan utk menurun kan kadar lemak degil. (Trigliserida).

3. Mengandungi belasan komponan asli yang sama seperti ubat ‘satin’ di mana dewasa ini sgt popular utk merawat masalah kolestrol berlebihan.

4. Melembutkan saluran darah yang keras.

5. Membantu proses penghadaman yg sempurna.

KOPI ARABICA / ARABICA COFFEE

Þ Kelebihan Kopi Arabica

Biji Kopi Arabica ditanam 2000 kaki (610 meter) dari aras laut.Justeru itu, ianya mengandungi kadar air yg minima,maka bagus utk kesihatan dan rasa sedap. Biji Kopi Arabica juga mengandungi kadar “cafein” yang rendah,dan elok diminum oleh pesakit migrain.

KACANG SOYA (Glycine Max)

Þ Kelebihan Kacang Soya

1. Tidak menganggu potensi herba yang diadun bersama.

2. Ia merupakan makanan seimbang yang sgt baik.

3. Ia mengandungi 50% protein bagi setiap 100g kacang soya, merupakan 2x lebih dari kacang tanah, 11x lebih daripada susu dan 3x lebih daripada telur.

4. Ia juga kaya dgan bahan mineral seperti calcium , sodium, manganese, magneisum, iron dan phosporus.

5. Boleh mengurangkan penyakit kanser dan sakit jantung.

6. Sangat baik utk hidangan vegetarian.

7. Dapat membina sel2 otot dan tisu badan baru.

8. Ia mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya dengan protein.Maka sesuai utk pesakit jantung dan kencing manis.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home